Heb ik een vergunning nodig voor mijn tuinhuis, blokhut, carport of poolhouse?

Sta je op het punt om een tuinhuis, blokhut, carport of poolhouse te bouwen? Een spannend project, maar voordat je de handen uit de mouwen steekt, zijn er een paar belangrijke overwegingen. Waar wordt het tuinhuis geplaatst? Welke fundering kies je? En wil je nutsvoorzieningen integreren? Al deze vragen verdienen aandacht voordat je aan de bouw van jouw tuinhuis begint. En dan komt natuurlijk de prangende vraag: "Heb ik een vergunning nodig?"

We stellen je alvast gerust; voor de bouw van de meeste blokhutten en tuinhuizen heb je geen vergunning nodig!

Benieuwd? Lees dan snel verder! In de onderstaande blog leggen wij uit wanneer je geen vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een:

1. Losstaand tuinhuis, poolhouse, carport of garage

  • Geen gedoe met meldingsplicht, architecten of vergunningen als de oppervlakte niet groter is dan 40 m². Ook als er al een ander vrijstaand bijgebouw, zoals een carport, in je tuin staat, moet je de oppervlakte meerekenen.
  • Je bijgebouw enkel gaat gebruiken als berging voor je tuingerief, als technische ruimte voor je zwembad, stalling voor jouw wagen en fietsen of… In geen geval een woonfunctie zoals een extra slaapkamer voor de kids.
  • Houd de constructie onder 3.5 meter hoog en binnen 30 meter van de woning.
  • In de achtertuin minimaal 1 meter van de perceelgrens, of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens zonder deze te wijzigen.
  • Als je naast het huis bouwt, blijf dan minimaal 3 meter van de perceelgrenzen.
  • Vermijd bouwen in ruimtelijk kwetsbaar gebied.

Bij constructies vanaf 40 m² geldt wel een meldingsplicht.

2. Voor een aangebouwd tuinhuis, poolhouse, carport, garage of terrasoverkapping

  • Bij constructies minder dan 40 m² heb je onder bepaalde voorwaarden geen bouwvergunning. In dit geval heb je wel een meldingsplicht.

Wat heb je nodig voor de meldingsplicht of bouwvergunning?

  • Een inplantingsplan
  • 3 foto’s van de plaats waar de constructie komt
  • Plannen van de nieuwe constructie

Hoewel dit de algemene voorwaarden zijn die in heel Vlaanderen van toepassing zijn, heeft elke gemeente de bevoegdheid om extra voorwaarden op te leggen. Daarom is het raadzaam om voor de volledige zekerheid omtrent vrijstelling eerst contact op te nemen met de gemeentelijke dienst Stedenbouw, voordat je aan de plaatsing van je tuinhuis of carport begint. Lees meer op het omgevingsloket.

Bouw met vertrouwen en creëer je eigen stukje paradijs in je tuin!
Waar wacht je nog op, maak snel een afspraak!