Hoe je tuinhuis functioneel inrichten?

Een tuinhuis is niet alleen een charmante toevoeging aan je tuin, het kan ook dienen als een multifunctionele ruimte; zoals bijvoorbeeld een thuiskantoor, een mancave, wellness of een tuinkamer. Toch blijkt in de praktijk dat de meeste tuinhuizen voornamelijk worden gebruikt als opbergruimte voor tuingereedschap, fietsen en andere spullen. Maar...al te vaak wordt het tuinhuis echter overladen met spullen die zich opstapelen waardoor de ruimte steeds beperkter wordt. Dit scenario klinkt wellicht bekend? Hieronder volgen enkele praktische tips om dit patroon te doorbreken:
 
Van rommelig naar georganiseerd in 5 stappen!
 
1. Keuzes maken en sorteren

Begin met een grondige opruimbeurt. Beoordeel elk item kritisch en beslis of je het wilt behouden, weggeven of weggooien. Materialen die je al lang niet meer hebt gebruikt, hou je best niet meer bij. Door alleen de essentiële items te behouden, creëer je meer ruimte en overzicht. Als dit achter de rug is, kan je een plan opmaken om zo een praktische indeling te maken.

2. Plan je ruimte

Neem de tijd om de ruimte te plannen en te bedenken hoe je deze optimaal kunt benutten. Wil je zo veel mogelijk opbergen? Hou dan ook rekening met welke materialen je vaak of niet vaak gebruikt. Heb je je fiets dagelijks nodig, plaats deze dan zeker makkelijk bereikbaar. Moet er in de winterperiode ook tuinmeubelen worden gestockeerd? Deze kan je dan gerust ergens achteraan plaatsen. Een werkbank kan je best aan een raam plaatsen of waar er verlichting hangt én best uiteraard in de buurt van stopcontacten. Teken hierna je ideale tuinhuisindeling uit, rekening houdend met elke vierkante meter.

.

3. Benut de hoogte

Houd de vloer zoveel mogelijk vrij door items aan de muur te hangen. Dit voorkomt rommel en maakt schoonmaken eenvoudiger. Gebruik handige systemen om je tuingereedschap zoals je spade,hark of bezem netjes op te hangen. Handig en overzichtelijk! Fietsen kunnen ook aan haken hangen, wat niet alleen ruimte bespaart maar ook het onderhoud vergemakkelijkt.

4.Slimme opbergers

Gebruik opbergoplossingen zoals kasten of rekken om spullen ordelijk en toegankelijk op te bergen. Als je open rekken plaatst, kies je best voor transparante opbergbakken zodat je meer overzicht verkrijgt en zo vind je ook makkelijker wat je zoekt. Hou er ook rekening mee dat je de zwaarste bakken best beneden plaatst. 

5. Structuur behouden

Houd de structuur van je opslagruimte intact door regelmatig op te ruimen en items op hun plaats terug te zetten. Zo blijft de ruimte functioneel en overzichtelijk.

Met deze stappen in gedachten, staat jouw tuinhuis klaar om niet alleen een opslagplaats te zijn, maar een ware oase van orde én functionaliteit. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en transformeer jouw rommelige ruimte tot een georganiseerd paradijs!