Ik wil een poolhouse in mijn tuin. Wat met de bouwvergunning?

Poolhouses zijn helemaal in, ze vormen een echte meerwaarde voor je tuin. Gezellig met familie BBQ’en, even de schaduw opzoeken na een frisse duik in het zwembad of even iets verfrissend nemen uit de minibar, een poolhouse kan vele verschillende functies hebben. Maar mag je zo’n poolhouse zomaar bijbouwen in je tuin? Zijn er bepaalde regels waar je je aan moet houden? Dat kom je hier te weten!

Losstaande bijgebouwen in de tuin zoals een poolhouse, tuinhuis, serre, schuurtje of garage komen in vele gevallen in aanmerking voor een vrijstelling van vergunning als ze aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Men mag over een maximum van 40 vierkante meter oppervlakte aan vrijstaande bijgebouwen per woning beschikken. Dus als je al een tuinhuis hebt van 20 vierkante meter mag je poolhouse nog maximum 20 vierkante meter zijn.
  • Het poolhouse mag niet hoger dan 3.5 meter zijn.
  • Het poolhouse moet binnen een straal van 30 meter van de woning worden opgetrokken.
  • Wil je een poolhouse in je zijtuin? Dan moet je in de zijtuin 3 meter van de perceelsgrens blijven.
  • Wil je een poolhouse in je achtertuin? Dan moet je 1 meter van de perceelsgrens blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens bouwen worden zonder de bestaande scheidingsmuur te wijzigen

De regelgeving wat betreft bijgebouwen kan verschillen per gemeente. Daarom raden we je wel aan om steeds contact op te nemen met de gemeente voor extra informatie in te winnen om onaangename verrassingen te vermijden. Dit geldt niet enkel voor een poolhouse, maar ook voor tuinhuizen, carports, serres, schuurtjes, terrasoverkappingen of garages.

Door de huidige maatregelen is het helaas niet mogelijk om langs te komen in onze showrooms. Heb je nood aan inspiratie of informatie? Neem dan zeker een kijkje op onze website, download ons gratis magazine boordevol inspiratie en tips of neem contact met ons op per telefoon of via e-mail. We bespreken graag samen met jou wat de mogelijkheden voor jouw tuin zijn.